2007-09-29

Individualisera svensk politik!

I efterdyningarna till "valsveket" i Sundbyberg (vilket jag skriver om i krönikan "Ett orättfärdigt valsystem, inte ett svek") tycks det nu som etablerade politiker, i de etablerade partierna, önskar täppa till det obehagliga hål som självständiga individer uppenbarligen anses utgöra inom politiken.
I det rimligehetens vägval jag pekar på i min tidigare krönika; att man antingen röstar på partier om äger mandaten, eller röstar på individer som äger mandaten, väljer inte helt oväntat den etablerade politikern Hans Hoff (s) den i Sverige vältrampade vägen att bereda mer makt till de politiska partierna (på bekostnad av väljare och individuella politiker). Hoffs resonemang slår den redan tandlösa personvalsreformen i spillror och öppnar för en ordning där jag menar att våra politiska församlingar istället för dagens dyra system med över 300 riksdagsledamöter och uppemot 29-59 ledamöter i kommunfullmäktige skulle kunna ersättas med ett system där partiets lokala ledning (en handfull personer), utefter valresultatet tilldelas ett visst antal röster i den aktuella politiska församlingen.

Resultatet är ännu starkare politiska partier (från en befintlig internationell rekordnivå), om möjligt ännu sämre mångfald och politisk dynamik, en distansiering mellan folk och politiska företrädare och slutligen en fullkomlig cementering av makt i händerna på det lilla fåtalet; überpolitikerna.

Skriv på protestlistan för att individualisera svensk politik (och tipsa andra om denna protestlista!)


Länkar:
"S-politiker vill stoppa politiska vildar" (SvD, 2007-09-28)

1 kommentar:

soothsayer sa...

Hur är det nu med medlemstillströmningen till de politiska partierna och deras ungdomsförbund? Jag har för mig att det har minskat under det senaste decenniet. För mig är det ganska uppenbart varför; vem har lust att med friska åsikter gå in i en partiapparat och endast finna att dessa åsikter inte är gångbara? Man slipas av i kanten och snart är man endast reducerad till en papegoja som rabblar partiets program.

Som du skriver, ett utökat individuellt valsystem skulle få flera att kunna engagera sig. Spännvidden av åsikter skulle kanske därmed kunna utökas och den förödande likriktningen som dödar debatten skulle kunna hindras. Socialisterna är givetvis de som mest emot personval.Om vi lägger locket på så kommer det att bildas ännu flera partier typ Sd, föreställer jag mig.