2007-10-05

Ett inlägg om god välfärd

De flesta av oss uppehåller sig under mer eller mindre långa stunder under en vanlig dag i miljöer med en närmast obehaglig ljudnivå, om det så är enskilt höga ljud eller en konstant ström av lågt ”brus”. Är det måhända just det faktum att det är i vår ”vardagliga miljö” som vi möter detta som gör att de flesta av oss biter ihop och accepterar det (för att det är "normalt"), eller är det för att vi inte tror att det finns något att göra åt det? Min egen erfarenhet, och skälet till detta inlägg, är att tystnad är en otrolig lyx som man inte värderar förrän man tillåtit sig att skämma bort sig med den.Läs för att del Wikipedias artikel om tinnitus men framförallt; följ min rekomendation att köpa ett par diskreta öronproppar och testa dem när du nyttjar kollektivtrafiken, när du sitter på kontoret och koncentrerar dig på att skriva eller läsa, när du under längre tid ska sitta och köra bil (och inte önskar skapa eget oväsen genom bilens ljudanläggning) eller för all del när du ska sova och störs av något ljud. Jag vågar lova att du kommer koncentrera dig bättre och generellt känna dig ”piggare i huvudet”. Med andra ord; väl använda 50 kr!


Länkar:
Earstorel.se
Öronpluggarna ovan finns också på Apotek och diverse byggkedjor.

1 kommentar:

bjoele sa...

För den som går mycket på konsert: skaffa formgjutna proppar. Bellmans gjutna ER-proppar är riktigt bra: dels sitter de mycket mycket skönare än standardproppar och dels sänker de volymen någorlunda frekvenslinjärt - man hör ett ljud som är mycket mer ljutbart än vanliga "diskantdämpare". Kostar c:a 2000 kr men för musikälskaren och framförallt musikern är det värt varenda krona.

Södermalmsfirman Starkey höll för tre år sen även på att gjuta en egen variant av formgjutna öronproppar som jag av en händelse fick tag i - jämfört med Bellman-propparna dämpar de något mer diskant, men de sitter faktiskt betydligt skönare och syns mycket mindre då de är små och gjorda i genomskinlig plast.

Bara ett par tips. var rädd om hörseln

/uppväxt i Hultsfred med allt vad det innebär.