2010-03-04

Nordkorea och Nordkikkejaure

Regeringen har godkänt de 1.100 vindkraftverk som Markbygden Vind AB planerar att bygga utanför Piteå. Kraftveken beräknas kunna producera 12 terrawattimmar elkraft. Kraftverken kommer påverka dryga 3% av området de är spridda på. Enligt regeringen kommer vindkraftsparken inte påverka miljön nämnvärt, men företrädare för den lokala samebyn Kikkejaure är, inte helt oväntat, kritisk.

Det hela påminner i mina ögon lite om nordkoreas förkärlek för att ta varje tillfälle i akt att vattna sin omvärld på ytterligare oförtjänta bidrag och subsidier.

Välkommen till ännu ett valår.


Länkar:

1 kommentar:

Johan T sa...

Så länge det inte är våra skattepengar som går till projektet tycker jag det är lugnt att man tillåts bygga kraftverken. Det ska bli intressant att se om man lyckas hosta upp all de pengar som behövs för att bygga kraftverken, jag tvivlar på att Svevind har kassaflöde för att bygga mer än några få snurror. Iofs kan det kanske bli lönsamt om blåstförhållandena är de rätta. Arevas byggen av kärnkraftverk här och var verkar ju spräcka kalkylerna över vad det ska kosta och vilken tid det ska ta ganska duktigt.
Personligen tycker jag att man borde bygga ut några fler älvar istället. Iofs kan jag tänka mig att man gör det om man bygger mer vindkraft, vattenmagasinen kan ju i högre grad utnyttjas vid behov.
Vad beträffar samerna så får jag intrycket att de gnäller om att de måste kompenseras vad folk än gör i Norrland. Bara för att deras förfäder var nomader och rörde sig över stora ytor borde man inte ta mer (eller mindre) hänsyn till dem än någon annan.