2016-12-30

Småbolagsportföljen 2016

Med en slutspurt på +1,18 % (OMXS30 -0,08 %) avslutar småbolagsportföljen 2016 med en uppgång om inte mindre än 44,98 %. Stille, Nolato, Kabe, Lammhults och Probi avslutade alla året starkt med uppgångar mellan 1,2 och 3,9 % på en stillastående stockholmsbörs.


Det ska som sagt bli väldigt spännande att nollställa räkneverket och fortsätta följa "experimentet" under 2017.

Gott nytt år!

2 kommentarer:

Härmapan sa...

Har köpt in mig i samma bolag. Med undantag för probi som bytts mot kopparbergs. Eftersom det är många bolag har jag köpt för ganska lite pengar per bolag varför de tänkta månadsinsättningarna kan bli ganska stora i förållande till den primära investeringen. Kanske delar jag upp månadsköpen på flera bolag.Detta blir spännande att följa!

Solnamannen sa...

Hej Härmapan,

Vad roligt att du tro på bolagen! Nu ska man vara ödmjuk inför att Probis position i min portfölj snabbt kan dala om aktien liggers still, jag ökar lite i den och pressar ner procentuell utveckling och andra aktier presterar bättre... Den kan vara betydelselös om 2-3 år. Det sagt tror jag ändå - om man väljer att lita till modellen - att det är ett stort misstag att exkludera den aktie som för tillfället är störst. Modellen finns för att sålla fram bolag som Probi 2016. Jag förstår hur du tänker, och delar väl rent logiskt i någon mån din oro över aktiens extrema resa - men tror att det hela ändå handlar om "ankting" inom finansiell psykologi (läs Jason Zweigs artikel: http://jasonzweig.com/when-the-stock-market-plunges-will-you-be-brave-or-will-you-cave/). Det vill säga, skälet att du inte vill köpa Probi är samma drivkraft som får småsparare att sälja vinnare för att vi tänker att de "gått upp för mycket". Tänk dig om man satt med H&M i portföljen 1982 och sålde för att den gått upp >200 % från det att man köpte... Strategin är utformad för att hantera att bolag som Probi inte blir H&M 1975-2016, men också att hantera att aktier som Probi blir som H&M 1975-2016!

/SM